PREVENCIÓ

L'OCU adverteix de riscos de lesions amb el gel hidroalcohòlic en nens

Les consultes més nombroses que es van atendre van ser per intoxicacions associades a una ingestió accidental.

00:00

L'OCU adverteix de riscos de lesions amb el gel hidroalcohòlic en nens

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

L'ús massiu de gels hidroalcohòlics com a protecció enfront de la Covid-19 ha multiplicat per deu les intoxicacions al nostre país, que han passat de 90 durant 2019 a gairebé 900 en els primers deu mesos de 2020, segons el Servei d'Informació Toxicològica. D'elles, 585 les haurien sofert nens (368 eren menors de dos anys).

Encara que la major part de les intoxicacions es van produir per via oral, destaquen pel seu especial perill les lesions oculars (7% del total). De fet, l'equivalent francès de l'Institut Nacional de Toxicologia va comunicar un increment de fins a set vegades el nombre de lesions oculars en nens; almenys sis casos van sofrir danys en la còrnia.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana als pares mantenir els gels hidroalcohòlics lluny de l'abast dels nens i estar atents als dispensadors comunitaris, col·locats sovint a l'altura dels ulls dels menors: no són rars els casos d'intoxicacions en espais públics, com a botigues, restaurants o instal·lacions esportives.

A Migdia a COPE Catalunya i Andorra hem parlat amb l'Enrique García, portave de l'organització de consumidors i usuaris, que ens dona unes pautes claus per garantir la seguretat dels més petits.

1. Els gels només han d'usar-se quan no hi hagi disponible aigua i sabó, que sempre ha de ser l'alternativa preferent i a més resulta molt menys agressiva.

2. No ha d'abusar-se del seu ús. Els gels són productes amb un elevat percentatge d'alcohol que poden acabar causant lesions en pells sensibles.

3. Compte amb els gels en esprai, ja que tenen un abast més ampli, sobretot si són molt líquids. Ha d'evitar-se qualsevol contacte amb els ulls, les mucoses i les zones danyades de la pell.

4. En cas d'ingestió ha de dir-se immediatament al 915 620 420 (Servei d'Intoxicació Toxicològica), al 112 o acudir a urgències.

5. Si el gel va caure en l'ull, es recomana rentar-lo amb aigua corrent durant almenys 15 minuts, sota l'aixeta o amb la dutxa. Si persisteixen les molèsties, s'ha de consultar amb el metge.

En els primers deu mesos de 2020 el Servei d'Informació Toxicològica ha rebut 900 consultes per intoxicació per gel hidroalcohòlic, dues terceres parts d'elles en nens.

Les consultes més nombroses que es van atendre van ser per intoxicacions associades a una ingestió accidental; encara que entre els accidents més perillosos estarien els causats pel contacte amb els ulls.

En aquest cas l'OCU recomana als pares mantenir els gels lluny de l'abast dels nens i estar atent als dispensadors comunitaris, col·locats sovint a l'altura dels ulls dels nens.

Programas

Último boletín

04:00H | 26 OCT 2024 | BOLETÍN