PROGRAMES

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 7 d'abril del 2020.

00:00

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

Avui, a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, hem parlat d'aquests temes:

-¿Cómo son y cómo funcionan los respiradores que fabrica SEAT?.

SEAT espera fabricar hasta 300 aparatos al día en la misma planta de la línea de montaje del Seat León. 

Rafael Gutiérrez, secretario de acción sindical de CCOO en SEAT Martorell nos explica "Un apartado dónde se hacía el subchasis del modelo León se ha adaptado a fabricar estos respiradores" nos explica "Ha sido muy complicado adaptarlo porque los profesionales que tenemos están acostumbrados al diseño y desarrollo de vehículos. Todo ha sido posible gracias a la ayuda de la empresa que desarrolló el prototipo  y los diferentes hospitales catalanes"

El dispositivo, que se denominará OxyGEN, está diseñado por la empresa Protofy.xyz y bajo la dirección de los doctores Manel Puig del Instituto de Investigación Germans Trias y Pujol; Oriol Estrada del Hospital Germanns Trias y Pujol y de Josep Maria Nicolás del Hospital Clínic.

Los respiradores contarán con un más de 80 componentes electrónicos y mecánicos y cuentan con un motor adaptado de limpia parabrisas. Este jueves por la noche, la planta de Martorell retomó la actividad para prepararse para la producción de los respiradores mientras esperaba la documentación administrativa de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios.

"Se hacen 150 respiradores en 7 horas de producción" nos dice Rafael. "esperamos que en torno a este miércoles y jueves tendremos otro turno de trabajo" Explica .

-Els autònoms demanen una moratòria també pels lloguers.

I hem de parlar dels autònoms. Els treballadors que més estan patint aquest confinament. Volem saludar a la Sandra Zapatero que és la presidente a la Unió de Treballadors Autònoms de Catalunya.

"Sens dubte els autònoms som els que pitjor ho estem passant. I totes les ajudes i prestacions són ben rebudes, però com tothom entendrà mai són suficients. Tenim un 30% del col.lectiu d'autónoms que encara no està cobert. Aquests són els que pitjor ho estan passant. La incertessa i desesperació de molta gent ens està arribat aquests dies, que pensen ja no si podran obrir demà, sinó si podran pagar els rebuts i les factures que els hi venen avui"

"Hi ha una part del col.lectiu que tenen unes activitats que han d'estar tancades durant tot aquest període de confinament. Aquests autònoms, afortunadament, poden rebre una prestació extraordinària per cessament de l'activitat. Però un altre part del col.lectiu, on tenim el veritable problem, és aquell que pot mantenir obert el seu negoci.

-El microones té moltes més funcions i utilitats que les que acostumen a donar-li.

Aquests dies de confinament estem cuinant més del normal. I segurament estan cuinant persones que no acostumaven a entrar a la cuina.  I a pràcticament totes les nostres cuines hi ha un microones. La fundació Alicia està fent molt per tal que aprenem a cuinar amb el microones. Laia Vidal és química i responsable de l'àrea d'innovació i desenvolupament de la Fundació Alicia i ha volgut passar pels micròfons de "Migdia a Cope Catalunya i Andorra" per ensenyar-nos que, en el fons, el microones és per molta gent encara un gran desconegut a les nostres cuines. 

-El servei d'incineracions de Barcelona podria col.lapsar aquesta setmana.

Eloi Badia és regidor i president de cementiris  de Barcelona, i avui hem sabut que ha dit que el servei de incineracions de la ciutat de Barcelona podria entrar en col.lapse a partir de demà dimecres degut a l'augment de les morts a causa del Coronavirus. 

Miquel Trepat és director general de Cementiris de Barcelona, i ha volgut passar pels micròfons de "Migida a Cope Catalunya i Andorra" per parlar del tema. 

"Estem en un context de pandèmia, una situació totalment inèdita. Hem d'administrar els recursos, coordinar tot l'eix hospital-tanatori-cementiris, per poder donar resposta a aquesta pandèmia. El nombre de defuncions a la ciutat ha augmentat notablement sobre el que és habitual, als darrers dies a més hi han hagut pics importants, i tot això genera certa incertessa sobre el que pot passar els propers dies"