PROGRAMES

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 29 de juliol del 2022.

00:00

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Avui hem tractat els següents temes:

-Un pas de gegant per curar la sida

L'Hospital Clinic-IDIBAPS ha presentat un cas "excepcional" de curació funcional del virus del VIH en una dona que fa 15 anys que no pren medicació.

Es tracta d'una pacient que després de la supressió del tractament antiretroviral té un control absolut de la replicació del VIH mantingut durant més de 15 anys, amb càrrega viral indetectable.

Els resultats d'aquest estudi s'han presentat aquest dimecres en la Conferència Mundial AIDS. Fins ara, el tractament antiretroviral s'ha mostrat efectiu per suprimir la replicació viral però el VIH persisteix als reservoris i es recupera després de suspendre la teràpia.

Aquest és un cas diferent on s'han trobat nivells molt alts de dos tipus de limfòcits fortament vinculats a la inhibició del virus.

Hi ha poques persones, com els controladors postractament, que mantenen càrregues virals indetectables sense prendre medicació.

Hi ha altres casos de curació relacionats amb el transplantament de medul·la òssia o en pacients excepcionals que tenen virus defectuosos o factors genètics associats amb una potent resposta immune al VIH d'un tipus de limfòcit, les cèl·lules T CD8+, anomenats controladors d'elit.

-Una troballa excepcional de 14.000 anys a la Cova Gran de Santa Linya

El director del CEPArq i catedràtic del Departament de Prehistòria de la UAB, Rafael Mora, ha remarcat que "aquesta representació artística identifica un nou element singular que se suma al ric i ampli registre arqueològic que en els últims vint anys està proporcionant la recerca d'aquest jaciment, clau en l'actual desenvolupament de l'arqueologia de Catalunya".

El fet d'haver estat localitzada en un context arqueològic en què es van recuperar carbons analitzats mitjançant la tècnica del Carboni 14 ha permès datar la plaqueta.

Aquesta datació precisa de 14.000 anys permetrà avaluar-ne els gravats i comparar-los amb les plaquetes d'altres jaciments catalans, la datació exacta dels quals es desconeix o es fixa en rangs de dates més amplis, segons ha assenyalat Mora.

En concret, es té coneixement d'altres cinc peces de característiques similars a Catalunya, gairebé totes aparegudes a la zona del Montsant.

La plaqueta es va fer sobre una roca margo-calcària, un material que no apareix a la Cova Gran, per la qual cosa degué ser transportat fins a l'abric.

Programas

Último boletín

16:00 | 24 oct 2024 | boletin