SALUT

El 40% de pacients amb verola del mico pateixen complicacions

La recerca corrobora per mitjans virològics la transmissió per contacte directe en detriment de la via respiratòria.

00:00

El 40% de pacients amb verola del mico pateixen complicacions

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

The Lancet ha publicat els resultats de l'estudi més exhaustiu sobre la verola del mico realitzat fins avui a Espanya. L'estudi s'ha realitzat en les dues zones més afectades del país, Madrid i Barcelona.

La col·laboració entre l'Hospital Universitari 12 d'Octubre, l'Hospital Universtiari Germans Trias i la Fundació Lluita contra les Infeccions i l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb la col·laboració de la London School for Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), conclou que la infecció presenta amb freqüència amb manifestacions atípiques i complicacions diferents a les descrites prèviament.

A més, la recerca assenyala que el contacte pell amb pell durant les relacions sexuals s'evidencia com el factor dominant en la transmissió de la verola del mico, per sobre de la transmissió aèria.

Antecedents

Al maig de 2022 es van registrar els primers casos autòctons de verola del mico a Europa, donant lloc a un brot que en data d'avui es manté actiu en 27 països i ha causat més de 11.000 casos confirmats. Espanya és el país més afectat del continent amb 3.738 casos diagnosticats a 27/07.

La comunitat científica continua manejant informació escassa sobre les característiques epidemiològiques, clíniques i virològiques del brot actual de verola del mico. L'estudi publicat en la revista The Lancet inclou una avaluació exhaustiva d'aquests tres aspectes (epidemiologia,característiques clíniques i virològiques) de 181 participants diagnosticats de la malaltia en tres grans hospitals d'Espanya.

L'estudi confirma les característiques clíniques observades en altres anàlisis retrospectives, però la major grandària de la mostra i l'examen clínic sistemàtic van revelar algunes complicacions no reportades prèviament, incloent proctitis, la ulceració amigdalar, i l'edema de penis.

L'article estableix també la relació entre tipus de pràctiques sexuals i manifestacions clíniques. Un de les troballes més importants és l'alta càrrega viral que es va trobar en lesions genitals i orals, a diferència de valors molt baixos en el tracte respiratori.

Resultats

En l'avaluació prospectiva dels 181 casos confirmats, 175 (98%) són homes, 166 dels quals s'identifiquen com a homes que tenen sexe amb homes. La mitjana d'edat dels afectats és de 37 anys, i la durada mitjana del període d'incubació de la malaltia s'estableix en 7 dies.

Quant a les manifestacions clíniques observades en l'estudi de recent publicació, tots els participants van presentar lesions en la pell, a la regió anogenital (78%) o perioral (43%).

El nombre de lesions (entre 3 i 20) és inferior al descrit en la literatura mèdica fins ara. S'observen, a més, malestar general previ o posterior a l'aparició de la granellada.

L'estudi recull les següents manifestacions addicionals: 45 (25%) pacients tenien proctitis, 19 (11%) amigdalitis, 15 (8%) edema peneano, i 6 (3%) abscessos. 70 (39%) pacients van requerir tractament mèdic, majoritàriament per a reduir el dolor causat per les manifestacions assenyalades.

Tres pacients van requerir ingrés per complicacions derivades d'aquestes manifestacions.

A Migdia a COPE Catalunya i Andorra hem parlat amb la dermatòloga i investigadora del grup de malalties infeccioses de la fundació Lluita, doctora Cristina Galván (àudio).

Programas

Último boletín

18:00 | 24 oct 2024 | boletin