FUTUR LABORAL

És possible una jornada laboral de quatre dies?

Els assajos mostren un augment de la productivitat i una millora en tots els indicadors de benestar dels treballadors, inclosa la salut.

00:00

És possible una jornada laboral de quatre dies?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

La setmana laboral de 4 dies és una de les maneres d'organitzar la jornada de treball setmanal, establint el nombre de dies laborals en quatre. Es redueix la setmana laboral tradicional, passant dels cinc dies, de dilluns a divendres, a quatre dies, de dilluns a dijous, de dimarts a divendres, o altres fórmules depenent de la tipologia dels treballs.

La 'setmana laboral de 4 dies' amb una jornada de 8 hores diàries i 32 hores setmanals, sense reducció del salari, és una reivindicació sindical, política, econòmica i social per a establir una setmana laboral normalitzada de quatre dies que garanteixi l'accés al treball, afavoreixi la creació d'ocupació i per tant la reducció de la desocupació, permeti conciliar la vida laboral amb la personal i augmenti la satisfacció general de la societat.

Els seus defensors al·leguen que la implantació en empreses així com les proves i assajos en unes altres mostren un augment de la productivitat i una millora en tots els indicadors de benestar dels treballadors, inclosa la salut.

Així mateix destaquen que té beneficis mediambientals -en el consum energètic de la pròpia empresa i en reduir-se els desplaçaments-,

Les primeres propostes van ser llançades en els anys 90 a Europa, i van ser secundades per polítics com Jacques Delors i Gilles de Robien.

Les propostes partien de la necessitat, davant una alta desocupació, de repartir el temps de treball, tant en el sector privat com en el sector públic.

La 'setmana laboral de quatre dies' és una de les quinze propostes del Col·lectiu Roosevelt.

Beneficis la setmana laboral de 4 dies

Els defensors de la setmana laboral de 4 dies argumenten que els empleats estiguin més motivats pel que són més productius a causa de les pauses de descans més llargues que comporta en forma de caps de setmana més llargs.

Amb la setmana de 4 dies els treballadors tenen més temps per a altres assumptes quotidians. La setmana de cinc dies, argumenten, és incompatible per a moltes persones amb les exigències i complexitat de la vida quotidiana moderna.

En un estudi realitzat a Islàndia, es va demanar a 2.500 ciutadans que treballessin quatre dies a la setmana en lloc de cinc durant cinc anys sense que canviés el seu salari.

Els participants tenien més temps per a si mateixos i els seus sers estimats, eren més feliços i tenien menys probabilitats de sofrir estrès.

L'empresa neozelandesa de planificació patrimonial Perpetual Guardian va provar una setmana laboral de 4 dies en 2018 i va aconseguir un augment del 20% en la productivitat, així com menors nivells d'estrès i major satisfacció laboral entre els seus empleats. Segons el fundador de l'empresa, la setmana laboral escurçada no va portar "cap inconvenient".

Aquest mateix any, Perpetual Guardian va fer permanent la setmana laboral de 4 dies. En 2019, Microsoft Japó va experimentar amb la setmana laboral de 4 dies i va afirmar que la productivitat va augmentar un 40% i els costos d'electricitat es van reduir un 23%.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb la professora de dret laboral de la UdG i advocada de Batllori advocats, Cristina Martínez (àudio)

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

11:00H | 25 OCT 2024 | BOLETÍN