INVESTIGACIÓ

On hi pot haver onades de robatoris en domicilis? Un model matemàtic ajuda a predir-ho.

L'ha desenvolupat en la seva tesi doctoral, presentat a la Universitat de Girona, el matemàtic i caporal dels mossos.

00:00

On hi pot haver onades de robatoris en domicilis? Un model matemàtic ajuda a predir-ho.

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Hi ha un nou model matemàtic que ajuda a preveure on pot haver-hi més onades de robatoris a domicilis. Ho ha desenvolupat i ho ha presentat a la universitat de Girona el matemàtic i caporal dels mossos d'esquadra el senyor Pere

.

Sí, de fet ja fa anys que s'estan estudiant aquests models. Parteixen dels mateixos principis criminològics i que és la repetició dels delinqüents a llocs propers on ja han actuat i a partir d'aquí es creen els models matemàtics i estadístics que són els que permet modelar aquesta mena de fenomen.

Exacte, pot semblar estrany, però el cas és que qualsevol de nosaltres agafa Google

i fa una visualització de les zones properes a

Àngeles (on es van aplicar per primera vegada aquests models) s'observa que no té res a veure la disposició de cases que hi ha en aquests entorns (són kilòmetres de castes de les mateixes dimensions) a les que tenim a Catalunya (són zones més petites i amb més heterogeneïtat del territori).

Exacte representa que aquí la repetició es detecta i semblava que no justificava els arguments per canviar les estratègies preventives. En aquests espais més petits obliga els delinqüents a buscar altres zones semblants i continuar victimitzant en una mateixa onada.

- Aquest nou model no detecta el primer robatori, però si els llocs probables on seguirà l'onada de futurs robatoris, és així?

Sí, és a dir, cada grup d'autors o grup criminal té la seva especialització amb una classe de domicili i és el que cerquen, aquestes zones semblants on consideren què poden fer el seu robatori.

Programas

Último boletín

10:00H | 26 OCT 2024 | BOLETÍN