CURIOSITATS

Qui va inventar el cava?

Segons compte la llegenda, a pierre Pérignon li va donar per provar un d'aquests brous quan encara estava en fermentació, notant que alguna cosa li explotava en el paladar.

00:00

Qui va inventar el cava?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

Qui va inventar el cava?

L'origen del cava és una conseqüència de la invenció del xampany i aquest es va crear a França en el segle XVII. Concretament se li deu al monjo benedictí anomenat Dom Pierre Pérignon, qui estava al càrrec de la cura del celler, a la regió de Xampanya, en la qual fermentava el vi elaborat en el convent.

Quin és l'origen de l'expressió ‘Molt de soroll i poques nous’?

Segons apunten un gran nombre d'historiadors, l'analogia entre les nous i el soroll neix (molt possiblement) que aquesta fruita seca era molt utilitzat en l'antiguitat per a ser llançat contra el sòl i provocar estridents sons com si de petards es tractés i, de fet, en algunes celebracions es llançaven nous al pas dels jovençans que en xocar contra el sòl feien un gran baluern.

D'on sorgeix l'expressió ‘No donar el braç a torçar’?

L'origen de l'expressió ‘No donar el braç a torçar’ la trobem en la tradicional competició de ‘polsos’, en el qual dos contrincants es col·loquen enfront del front, s'agarren d'una mà, secundant únicament el colze sobre la superfície (sense moure'l ni aixecar-lo), i que a força de fer alçaprem i força cal aconseguir que el dors del rival toqui en la superfície de la taula.

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.

Programas

Último boletín

10:00H | 26 OCT 2024 | BOLETÍN