CURIOSITATS
Quin és l'origen de la tórtora com a símbol de l'amor?
La tórtora és un ocell que destaca per la fidelitat que hi ha entre els dos membres de la parella.
Madrid - Publicado el - Actualizado
2 min lectura
Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.
Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.
Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:
-Quin és l'origen de la tórtora com a símbol de l'amor?
A causa de la idiosincràsia de les tórtores com a parella, la fidelitat que es processen i al seu esment en un bon nombre d'obres claus de la literatura, aquest ocell es va convertir en una icona i símbol de l'amor etern.
Quan una de les dues tórtores mor no tornen a ajuntar-se amb un altre animal de la seva espècie i nombroses són les referències a aquest animal en les quals se li atribueix la imatge de ‘vídua fidel’.
-Per què s'usa julivert per a decorar els plats?
La tradició d'adornar els plats amb galindaina es va canviar pel de el julivert, ja que aquest era molt més fàcil i econòmic d'aconseguir (de fet, en la majoria de comerços el regalaven).
A Espanya va obtenir una gran popularitat arran de ser usat pel popular cuiner Karlos Arguiñano en els seus programes de televisió a partir de la dècada de 1990.
-Quin és l'origen de l'expressió ‘Passar per la pedra’?
Les ocasions en les que un domador obligava a passar per la pedra als seus animals (lleons, tigres…). Les feres es resistien a fer-ho, pel perill que això comportava, a més de que el foc és un dels elements que més por fa a qualsevol animal.
Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.