Empresaris de Lleida demanen prudència al govern espanyol davant els aranzels dels EUA per evitar danys al sector agroalimentari

Els agents econòmics alerten sobre els possibles efectes col·laterals en sectors com els cereals, el vi i l’oli, i reclamen una estratègia coordinada per diversificar mercats. L’alcalde Fèlix Larrosa impulsarà accions de promoció internacional per reduir la dependència dels EUA.

Reunio agents economics i socials lleidatans
00:00
ACN

Felix Larrosa prudencia davant aranzels

Ricard Álvarez

Lleida - Publicado el

2 min lectura

Els empresaris de Lleida han demanat "prudència" al govern espanyol en les contramesures als aranzels dels Estats Units, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte en sectors clau com el dels cereals, que depèn en gran part de les importacions. Aquesta preocupació s’ha posat de manifest en una trobada convocada per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, per analitzar les conseqüències de les decisions comercials del govern de Donald Trump.  

"els Estats Units han deixat de ser un soci fiable a curt termini"

Fèlix Larrosa

Alcalde de Lleida

Sectors més afectats: metall, oli i vi  

Segons Larrosa, els sectors del metall, l’oli i el vi són els més perjudicats pels aranzels, tot i que els agents econòmics mantenen "certa confiança" i aposten per la diversificació de mercats. En aquest sentit, reclamen una estratègia coordinada entre administracions per obrir nous mercats a Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic.

L’alcalde ha destacat que "els Estats Units han deixat de ser un soci fiable a curt termini", recordant el veto rus a la fruita de pinyol lleidatana com un precedent del qual cal "aprendre" per afrontar futures crisis.

Accions per reforçar la projecció internacional  

Fèlix Larrosa s’ha compromès a impulsar campanyes de promoció i màrqueting pels productes lleidatans, en col·laboració amb la Diputació de Lleida i la Cambra de Comerç. A més, la Paeria traslladarà les demandes dels empresaris a la Generalitat i al govern espanyol per buscar solucions conjuntes.  

Preocupació en el clúster de maquinària agrícola  

Un dels sectors més inquiets és el de la maquinària agrícola, que té als EUA com a principal mercat. Tanmateix, també hi ha incertesa en els sectors del vi i l’oli, tot i que Larrosa ha assenyalat que els vins lleidatans són més econòmics que els nord-americans, cosa que podria suavitzar l’impacte dels aranzels.

Pel que fa a l’oli, s’estudia que els sobrecostos es reparteixin entre distribuïdors, consumidors i productors, donada la forta dependència dels EUA d’aquest producte.

Risc d’encariment dels cereals i el panís  

El sector agroalimentari també tem pels efectes en cadena dels aranzels, especialment en els cereals, que depenen en gran mesura de les importacions. La guerra comercial podria incrementar 50 euros per tona de panís, un producte clau en l’alimentació animal.

Aquesta situació s’agreuja per la baixa producció a Ucraïna, que ha obligat els països europeus a comprar més cereals als EUA. Fins ara, Espanya ja ha importat més d’un milió de tones de panís nord-americà, a l’espera de noves collites a Brasil i Ucraïna.

Diversificar per reduir riscos  

Els empresaris insisteixen en la necessitat de reduir la dependència dels EUA i explorar nous mercats. Mentrestant, les administracions haurien de coordinar-se per oferir suport logístic i financer als sectors més vulnerables.  

Escucha en directo

En Directo COPE LLEIDA

COPE LLEIDA

Programas

Último boletín

03:00H | 13 ABR 2025 | BOLETÍN