El Mirall ambienta la Pentecosta i s’acosta de nou a sacerdots en temps de pandèmia

00:00

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

5 min lectura

Ignasi Miranda / Montse Roset

La Vetlla de Pentecosta que se celebra aquest dissabte a la Catedral de Barcelona, el treball del sacerdot Joan Àguila durant aquestes setmanes de confinament pel coronavirus i la celebració de la festa de la Mare de Déu de Canòlich, aquest mateix cap de setmana a Andorra, han estat els principals temes compartits aquest divendres durant la taula de testimonis, en el programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 d’Ona Mitja). Anna Maria Almuni, delegada de Formació i Acompanyament del Laïcat de l’Arquebisbat de Barcelona, ha destacat que “hem viscut un canvi de registre molt profund, però seguim tossudament celebrant la Pasqua”. Ha anunciat que la Vetlla de Pentecosta se celebra “amb un ressò molt potent que ve del Congrés de Laics celebrat al febrer a Madrid, molt enllaçat amb el Pla Pastoral ‘Sortim’ i en connexió amb el lema ‘Vers una renovada Pentecosta’, perquè som Església en sortida per viure la culminació de la Pasqua en profunditat”.

La també directora del Secretariat d’Apostolat Seglar ha comentat, a més, que “és l’Esperit el qui ens vol transformar malgrat el moment desconcertant que vivim”. Almuni, sobre la vetlla, ha explicat que “hi ha un eix, la fraternitat, que ha donat experiència a tothom aquests dos mesos, mentre l’Església està igualment compromesa amb l’eix dels joves, dels pobres (molt emergent amb força) i del discerniment”. En aquesta línia, la delegada ha recordat que “cal que tots ens ajudem comunitàriament a viure el moment que ens toca”. Anna Maria Almuni ha explicat que “la vetlla ha estat preparada per un grup de laics i laiques de l’arxidiòcesi de Barcelona”, i que “ara tots tenim aquest somni derivat de l’experiència del febrer a Madrid, que va ser d’un treball marcat per la sinodalitat i el discerniment”. Igualment ha afegit que es vol “convocar tot el laïcat, presidit pel cardenal Joan-Josep Omella i els dos bisbes auxiliars, per continuar demanant a l’Esperit la voluntat de fer camí junts”.

En un altre moment, la delegada de Formació i Acompanyament del Laïcat ha destacat que “aquesta pandèmia ha donat molt de dolor al laïcat i a tothom, amb perspectives i situacions difícil”. Pel que fa al treball pastoral, ha comentat que “la força que té la fe és difícil d’expressar, perquè la gent s’ha posat a aprendre per continuar treballant junts”. També ha subratllat que “molts laics i laiques s’han implicat en tasques socials, en moltes experiències d’ajuda voluntària en moments de molta dificultat”. Ha definit la vivència com “una realitat de fraternitat profunda, des de la intenció de continuar amb la vida, mentre la gent ha buscat recursos i els ha posat tots al servei de l’experiència de la Pasqua, l’acompanyament a altres, amb dificultat però també amb entrega”. Finalment Almuni ha assegurat que “l’important per a la festa de la Pentecosta és la presència des del cor com a Església diocesana, perquè és un moment important per al laïcat, amb moltes expectatives”, tenint en compte que “l’Esperit s’ha de fer present enmig de les nostres comunitats”.

D’altra banda, el rector de la Parròquia de Sant Joan de Valls, Joan Àguila, ha explicat que l’experiència de celebrar a distància l’ha ajudat, perquè no havia celebrat “mai sol, i saber que hi havia algú a l’altra banda ajuda molt a sentir-se comunitat i Església”. Ha afegit que “la reacció de la gent és d’agraïment per part de persones que se sentien més acompanyades i ajudades a viure la situació amb esperança”. Àguila ha destacat que “s’ha creat com una comunitat online en què molta gent hi ha trobat confort enmig de la duresa”. Finalment el prevere de l’arxidiòcesi de Tarragona ha valorat molt positivament “l’aprenentatge fet en aquest temps de desert, amb eines i recursos que ens han d’ajudar a ser a prop dels qui no poden sortir de casa, encara que això no substitueixi el seguiment presencial”.

I Pepe Chisvert, delegat d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell i rector de Sant Julià de Lòria (Andorra), ha presentat la festa de la Mare de Déu de Canòlich, que se celebra aquest dissabte en aquesta localitat andorrana, com “una convocatòria de la Verge, tot i que aquest any hem hagut de recrear la celebració per la situació de pandèmia”. Ha dit que “el santuari està obert, seguint les mesures de seguretat i distanciament establertes per les autoritats d’Andorra”, i que “ha estat un degoteig de visites per pregar als peus de la Mare de Déu i presentar-li neguits alegries i la seva protecció”. Chisvert ha anunciat que “se celebra aquest dissabte l’Eucaristia, a les 12 del migdia, transmesa per la Televisió d’Andorra”. El prevere ha explicat que “un altre dels clàssics de la festa és l’oferiment del pa beneït i compartit, que es beneeix i es distribueix durant tot el dia, passant-hi en cotxe i seguint les mesures de seguretat”.

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la carta dominical de l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, en què anima tothom a acollir l'Esperit Sant. Després de la taula de testimonis, el franciscà i periodista Luis-Esteban Larra ens ha explicat la història setmanal a 'La vida possible', aquesta vegada centrada crisi social que arriba després de la pandèmia. Hem compartit, ja en els instants finals, la cançó 'Vine, Esperit', interpretada pel grup Worship.cat a partir de l’original Spirit Break Out, invocació per demanar que vingui l'Esperit: https://www.youtube.com/watch?v=lBnbakaxrBY. Un breu apunt d'actualitat sobre l'anunci de la propera canonització de Carles de Foucauld, "el pare del desert", ha completat aquesta edició del programa, com sempre a COPE Catalunya (783 d’Ona Mitja).

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

18:00H | 26 NOV 2024 | BOLETÍN