EL MIRALL
El Mirall repassa les 60es Jornades Pastorals de Castelldaura i presenta el nou Concurs Bíblic
Hi intervenen Xavier Argelich, director de la trobada anual organitzada des de l’Opus Dei, i Josep Monfort, director del renovat certamen dedicat a la Sagrada Escriptura

Publicado el - Actualizado
5 min lectura
Ignasi Miranda / Montse Roset
El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 31 de gener sobre la 60a edició de les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura, celebrades el 27 i el 28 de gener a Premià de Dalt, i sobre el 50è Concurs Bíblic de Catalunya, que obre una nova etapa amb un equip directiu que representa les grans obres educatives i pastorals de Catalunya. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Xavier Argelich, director de les jornades i rector de l’església de Santa Maria de Montalegre de Barcelona, i Josep Monfort, nou coordinador del Concurs Bíblic i també delegat del Laïcat de la diòcesi de Terrassa. Xavier Argelich ha definit la trobada de Castelldaura, amb el lema “Portadors d’esperança, viure avui el ministeri ordenat, font d’esperança”, com un seguit de sessions “de les quals el tema triat ha estat fàcil, pel Jubileu i l’esperança, qüestió molt adient perquè fa falta aquesta virtut”. Tenint en compte que “les Jornades van dirigides als preveres de Catalunya, s’han enfocat per recordar-los que han de ser portadors d’esperança”. S’ha mostrat igualment molt satisfet d’unes sessions que “han estat molt positives, amb molta participació i uns ponents que ho han fet molt bé”.
En un altre moment, Xavier Argelich ha comentat que les sessions, que es poden recuperar des del web de l’Opus Dei, van començar amb la participació d’un prevere d’Anglaterra que “va exposar com es pot revitalitzar una parròquia, entesa com un lloc missioner i evangelitzador per aconseguir arribar a la gent i que després ja vingui la catequesi i la formació per viure cristianament”. Sobre la segona, del psiquiatre Carlos Chiclana, ha subratllat que va repassar “situacions de dificultat de persones, des de la visió dels mossens, que s’han de cuidar per poder ajudar els altres, amb uns paràmetres molt interessants que ajuden els preveres a vetllar per la seva salut”, també mental. Finalment ha comentat que “la conferència del prevere i professor de Comunicació a Roma Jordi Pujol és especialment recomanable, perquè podem comunicar esperança des de la consciència dels errors de l’Església”. En aquesta línia, ha afegit que “el qui comunica és el qui viu i testimonia l’esperança”, com també va recordar el professor Jordi Pujol.
Mossèn Argelich ha destacat finalment que “la taula rodona de l’últim dia va servir per recordar que hi ha moltes coses que ajuden a tenir esperança”, però també “la tertúlia amb el cardenal Joan Josep Omella el primer dia, en què es va voler sortir de la dimensió acadèmica”. Igualment ha recordat que “la segona jornada va incloure al final una tertúlia molt interessant amb tots els ponents”.
Proposta bíblica renovada
A la segona part del col·loqui, Josep Monfort ha explicat que “el Concurs Bíblic és una iniciativa del grup Avant de Terrassa, de la Federació de Cristians de Catalunya, liderat per Francesc Cima, un sacerdot molt inquiet que lamentava que la Bíblia no arribava a prou gent, preocupació que alhora va donar forma des del 1986 a un concurs que, en la història de gairebé 40 anys, ha arribat a recollir desenes de milers de treballs en alguna edició”. El nou director del Concurs Bíblic ha dit que “el grup Avant va decidir l’any passat deixar la gestió del certamen, que ara passa a la Federació de Cristians, amb seu a Barcelona, i el Bisbat de Terrassa”. Igualment ha apuntat que “s’ha creat un nou consell directiu per seguir endavant”. Monfort ha afegit que “la Federació assegura el funcionament del Concurs per a totes les diòcesis de Catalunya, amb el suport de la Tarraconense, alhora que s’ofereixen bones eines, com ara la digitalització total”. A banda d’això, ha comentat que “s’ha aconseguit implicar les grans obres educatives, com són el Secretariat per a l’Ensenyament de Religió (SIERC) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya”.
Sobre la coincidència de l’inici amb la IX Setmana de la Bíblia, ha destacat la rellevància d’aquest fet. “En el nivell de Secundària, s’ha demanat un treball parlat, en àudio, sobre el tema triat, que enguany és la guarició del criat del centurió, recollit per l’evangeli de Mateu, i s’hi han posat també de 3r a 6è de Primària i l’universitari, amb treball interdisciplinar escrit d’un mínim de 15 pàgines i, a més, obert a la resta d’Espanya i a l’Amèrica llatina”. Josep Monfort ha aclarit que “ara s’estan refent els premis, que no han de ser tant llibres o objectes sinó més aviat sortides culturals”. Igualment ha anunciat que “la peculiaritat és que es fa per grups, ja que també el tema és el diàleg que dona fruits”. Sobre els terminis, ha anunciat que “la inscripció es pot fer fins al 13 d’abril (Diumenge de Rams), el lliurament de treballs fins al 27 d’abril (Diumenge de la Divina Misericòrdia) i el veredicte el Diumenge del Bon Pastor (11 de maig). Per a més informació, es pot enviar un missatge a l’adreça electrònica info@concursbiblic.com o entrar al web www.concursbiblic.com.
Reflexió i actualitat
Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la celebració, divendres 31 de gener a Barcelona, d'un congrés internacional de voluntaris i líders de la campanya 40 Dies per la Vida. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Pelegrins d'Esperança', versió en català de l'Himne del Jubileu 2025, coincidint amb la festa de la Presentació del Senyor, també Jornada Mundial de la Vida Consagrada: https://bisbaturgell.org/ca/jubileu-2025
Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: la 50a Trobada de Catalunya de la Renovació Carismàtica Catòlica en l'Esperit (dissabte 1 i diumenge 2 de febrer a la Residència Martí Codolar de Barcelona), el nomenament de nous membres per a l'Oficina d'Informació de la diòcesi de Girona sobre Delictes d'Abús Sexual i d'Acompanyament a les Víctimes, l'anunci d'una "Marxa Culer" a Montserrat organitzada pel FC Barcelona per al
dissabte 22 de març en el marc del Mil·lenari de l'Abadia, la celebració a Barcelona de la festa de Sant Tomàs d'Aquino amb una conferència de Manuel Vargas Cano sobre l'encíclica 'Dilexit Nos' del papa Francesc i un concert de l'Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats de València divendres 31 de gener a les 20.00h a la catedral de Tortosa. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).