PREVENCIÓ

La depuradora de Figueres participarà en la vigilància del coronavirus

L'estació ha estat seleccionada per l'ACA per formar part de la iniciativa.

00:00

La depuradora de Figueres participarà en la vigilància del coronavirus

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

L'estació depuradora d'aigües residuals de Figueres ha estat seleccionada per l'ACA per participar en el projecte de vigilància de SARS-COV-2. Des d'aquest dimarts, està operatiu el web de l'estudi que permet consultar l'estat actual de la circulació del virus en diferents municipis de Catalunya a través de les aigües residuals.

En aquest visor web –https://sarsaigua.icra.cat- es mostren els resultats setmanals i quinzenals de concentració de material genètic del virus en aquestes aigües. En total, hi participen 56 estacions depuradores catalanes.

Les EDAR recullen mostres integrades que s'envien a tres laboratoris especialitzats on es realitzen les analítiques del material genètic.

A La Linterna Catalunya hem parlat amb Marc Moliner, cap del departament d'estragtègia i regulació de l'àrea de sanejament d'aigües residuals de l'agència catalana de l'aigua, "A les aigües residuals pararà tot allò que utilitzem en la nostra vida quotidiana, el virus no ho trobem sencer però sí material genètic que ens permet saber la incidència del coronavirus en aquesta zona" ens explica Moliner.

Com es busca?

"la part important és mostrejar aquestes aigües, una vegada triada la mostra que es creï més adequada se li realitza una anàlisi, semblança a qualsevol anàlisi que ens poden fer a nosaltres, per a localitzar-lo" comenta el cap del departament.

El monitoratge s'emmarca en el projecte ‘Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals’ i consisteix en la presa de mostres a l’aigua d’entrada de les depuradores, abans que sigui tractada.

Posteriorment, es transporten, amb totes les mesures de seguretat, a tres laboratoris vinculats als centres de recerca i tecnològics de referència. La quantificació de les traces genètiques del SARS-CoV-2 es fa mitjançant l’amplificació de l’ARN present a les mostres amb un mètode on s’analitza la concentració de l’ARN viral mitjançant una PCR quantitativa. Els resultats es tenen en 48 hores.

A l’inici del desplegament de la xarxa només es detectaven concentracions elevades en aquelles EDARs que assistien les poblacions de Lleida i Fondarella, coincidint amb el brot de principis de juliol al Segrià i al Pla d’Urgell.

Des de mitjans d’agost es va observar clarament l’increment de les concentracions a la majoria d'EDAR de la província de Barcelona, especialment a l'àrea metropolitana, i algunes de les de la província de Girona, especialment en localitats costaneres amb gran afluència de turisme.

Les darreres anàlisis, fetes a l'octubre, mostren concentracions elevades en la majoria d'EDAR monitoritzades, fet que indica una circulació "alta i sostinguda" del virus entre la població assistida. La major part dels nivells estan en la franja vermella, que indica més de 100.000 còpies per litre d'aigua, una alta concentració del virus.