PROGRAMES

La Linterna a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 20 de juliol del 2020.

00:00

La Linterna a COPE Catalunya i Andorra

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

Avui, a La Linterna Catalunya, hem tractat aquests temes:

-El banc de sang col.labora en l'estudi COVICAT fent estudis serològics precisos entre els donants

L'Institut de salut global va posar en marxa el passat 5 de maig, el projecte COVICAT. Té un pressupost de 85.000 euros i una durada d'un any.

L'objectiu és trobar una possible relació genètica a les reaccions greus davant la covid-19.

Aquest projecte busca dins del nostre material genètic el perquè unes persones ni s'adonen que tenen el virus i d'altres pateixen una reacció mortal.

El projecte està dirigit per Manolis Kogevinas, director científic de la distinció Severo Ochoa, i té quatre direccions

-Les sales de cinema volen una rectificació a la prohibició d'obrir

Els cinemes, els teatres i les sales de concert privats han reclamat espais culturals oberts i han remarcat que cap dels 140 brots actius a Catalunya té el seu origen en un acte cultural.

En un comunicat del sector privat cultural del president del Gremi d'Exhibidors de Catalunya, Camilo Tarrazón; la gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya, Carmen Zapata, i la presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal, es demana al Govern que "rectifiqui immediatament" el tancament d'espais i activitats culturals i se l'acusa "de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat" per rectificar "una norma equivocada". Han alertat que en cas que es "bunqueritzi la decisió", es fa "absolutament necessària la dimissió dels responsables".

El manifest recorda que han complert totes les normes dels protocols acordats amb el Procicat i disposen de control d’aforaments i registres d’usuaris, tan necessaris com inexistents en moltes altres activitats. En aquest sentit, remarquen que cap dels 140 brots actius a Catalunya té el seu origen en un acte cultural.

-El ocio nocturno catalán cree que las nuevas normas de confinamiento son un golpe letal para el sector

El ocio nocturno cree que las nuevas medidas de confinamiento que se aplicarán en el área metropolitana de Barcelona, la Noguera y el Segrià suponen un golpe "letal" para el sector.

El secretario general de la Federación Catalana de Asociaciones de Actividades y Restauración y Musicales (Fecasarm), Joaquim Boadas, ha asegurado que la mitad de los locales de ocio nocturno en Cataluña tendrán que cerrar "definitivamente" y ha pedido una reacción "urgente" por parte de la administración.

"Necesitamos más de 25.000 MEUR en todo el Estado para mantener las empresas y los puestos de trabajo", ha reclamado Boadas. Según los datos facilitados por la misma federación, en Cataluña hay cerca de 10.000 locales que dan trabajo además de 20.000 personas.

-¿De dónde surge decir ‘ha pasado la criba’ para referirnos a quien supera una prueba de selección?

Solemos utilizar la expresión ‘pasar la criba’ para referirnos al hecho de superar una selección o prueba rigurosa.

El origen de este modismo lo encontramos en el acto de cribar, que es la acción de limpiar y separar el trigo y otras semillas o cereales del polvo, la paja, tierra e impurezas, el cual se realiza desde hace centenares de años con un utensilio llamado ‘criba’.

Esa selección rigurosa para que quede lo que es realmente válido y desechar aquello inservible es lo que dio origen a la expresión y el sentido que hoy en día le aplicamos para el que supera una prueba.

Programas

Último boletín

18:00H | 11 OCT 2024 | BOLETÍN