ALGA INVASORA

Detecten una alga invasora vermella a la zona de banys del Fòrum que amenaça les espècies autòctones

L'espècie prové de zones tropicals de l'Atlàntic i el Pacífic i la seva presència al litoral barceloní es relaciona amb l'increment de la temperatura de la mar

00:00

Detecten una alga invasora vermella a la zona de banys del Fòrum que amenaça les espècies autòctones

Redacción digital

Madrid - Publicado el

2 min lectura

Científics de la plataforma de ciència ciutadana Observadors de la Mar han identificat una nova alga invasora al litoral barceloní. Després d’analitzar les imatges i fer les comprovacions in situ, els investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) han determinat que es tracta de l’espècie “Asparagopsis taxiformis”, una alga vermella de la família de les bonnemaisoniàcies que és habitual a les zones tropicals càlides de l’Atlàntic i l’Indo-pacífic, però que aquí s’ha localitzat per primera vegada.

A principis d’aquest mes de juny, es va detectar l’espècie invasora situada al fons marí de la zona de banys del Fòrum. Segons els investigadors, es va introduir al Mediterrani des de l’oceà Índic a través del canal de Suez, una de les principals vies d’introducció d’espècies foranes (pel transport marítim). Tot i que no es pot descartar encara la hipòtesi del seu transport des de l’Atlàntic fins a l’estret de Gibraltar, i des d’allà cap a la costa de Barcelona.

Perill de modificar l’ecosistema marí

Segons els experts, aquesta alga té “un important potencial invasor” i pot arribar a cobrir els fons de roca des de la superfície fins als 30 metres de profunditat, fins i tot creixent sobre altres algues i plantes marines. A més a més, pot provocar modificacions en els ecosistemes marins, “alterant els hàbitats i desplaçant o fent desaparèixer espècies autòctones”, expliquen els investigadors del CEAB-CSIC en un comunicat.

L’ACA farà un seguiment de la propagació de l’alga

L’espècie identificada s’ha incorporat al seguiment d’algues invasores en el medi marí que duu a terme l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). S’estudia l’estat de les masses d’aigua costaneres en relació amb les espècies introduïdes, la dispersió d’espècies relativament recents i es fa el seguiment de la colonització i evolució d’aquestes espècies per evitar que perjudiquin greument els ecosistemes autòctons.

Quan es detecten noves espècies, s’indexen i s’incorporen al seguiment. En aquesta part hi té un paper important la ciència ciutadana, amb iniciatives com Observadors de la Mar, que aporten dades que l’equip científic s’encarrega de validar i que complementen les que obté de manera directa, a través del treball de camp en diferents punts de la costa. La informació verificada es proporciona a l’ACA perquè fonamentin les actuacions dirigides a preservar els nostres ecosistemes aquàtics.

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

18:00H | 29 NOV 2024 | BOLETÍN