CURIOSITATS

D'on prové el terme "el año de la pera"?

No és tan clar és l'origen d'aquesta expressió, pel fet que són múltiples les respostes que es troben sobre la seva possible procedència.

00:00

D'on prové el terme "el año de la pera"?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

-D'on sorgeix dir ‘menú’ a la llista de plats que serveixen en un restaurant?

Els francesos ho van adoptar en el segle XVIII de la locució en llatí ‘min?tus’, la qual significava ‘menut’, ‘petit’ i feia referència a la petita llista en la qual el cambrer portava anotats els diferents plats ja cuinats i que estaven llestos per a ser servits en un bistró.

-Quin és l'origen del terme ‘xafogor’?

Etimològicament prové del llatí ‘vulturnus’ el significat literal del qual era ‘vent de l'est’ (també anomenat ‘vent solano’) i feia referència al vent molt càlid que arribava a ser molest i sufocant i que, segons els antics romans, provenia de les illes gregues (algunes fonts ho diuen ‘vent del sud-est’).

-Quin és l'origen de l'expressió ‘És de l'any de la pera’?

El que compta amb un major nombre de suports per part d'historiadors i experts en etimologia, és el que indica que fa referència al cèlebre bandoler català, del segle XVII, Perot Rocaguinarda (esmentat en la segona part del Quixot com ‘Roque Guinart’) i el nom del qual (Perot) és un augmentatiu de Pere (pronunciat com a ‘pera’).

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.

Programas

Último boletín

13:00H | 26 OCT 2024 | BOLETÍN