PROGRAMES

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 28 de desembre del 2021.

00:00

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Avui hem tractat els següents temes:

-L'euro fa vint anys. Ha millorat les nostres vides?

En 1999, un grup de països de la Unió Europea va començar a funcionar amb una moneda comuna, posant en marxa un projecte d'unió monetària europea.

Més de vint anys després, no pot encara dir-se que la denominada eurozona funcioni com una Àrea Monetària Òptima, ja que manca de diversos dels requisits establerts pels teòrics de les àrees monetàries.

Aquesta és una de les constatacions que aporta el professor d'Empresa i Economia de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU), Albert Guivernau, en la tesi doctoral ‘Una anàlisi del procés de creació, transformació econòmica i resultats derivats de l'adopció de l'Euro (1995 – 2017), defensada recentment en la pròpia UAO CEU.

Una de les principals mancances que allunyen a l'eurozona de l'ideal de l'Àrea Monetària Òptima és la falta de similitud entre les estructures productives dels països membres. “No tenien aquesta similitud en el moment previ a l'adopció de l'euro i la implementació d'aquest ha contribuït a una major especialització productiva, però no a una convergència real en les estructures productives”, assenyala l'autor.

-Com porten la sisena onada a les residències?

La vacunació contra la covid-19 ha evitat entre 10.000 i 13.000 ingressos a les UCI dels hospitals i també prop de 10.000 morts. És l'estimació que el Departament de Salut ha fet pública amb motiu del primer any d'administració de vaccins a Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha precisat també que els 13,2 milions de vacunes punxades han evitat quasi 400.000 contagis, i unes 80.000 hospitalitzacions. "Ha estat el repte més important de la nostra història recent", ha asseverat durant l'acte de reconeixement als professionals vinculats a la vacunació. Al seu torn, els sanitaris han avisat que pateixen "cansament" i han reclamat a la població que compleixi les recomanacions dels experts per poder erradicar la pandèmia.

Com porten les residències de gent gran la sisena onada?

-Es comprova que la contaminació accelera els indicadors d'alzheimer

Els resultats de la investigació indiquen que una major exposició a diòxid de nitrogen i a partícules en suspensió de menys de 2,5 micres (PM2.5) s’associaria amb nivells més alts de deposició de la proteïna beta amiloide al cervell, una de les alteracions biològiques que es produeixen en la malaltia d’Alzheimer. D’altra banda, les partícules en suspensió PM10 i PM2.5 es vincularien amb una major acumulació de neurofilaments lleugers (NfL) al líquid cefalorraquídic, un biomarcador de dany neuronal. L’estudi suggereix que aquest efecte de la contaminació en els nivells de NfL és especialment rellevant en el cas dels portadors de la variant ε4 del gen APOE, el principal factor genètic de risc de l’Alzheimer.

-Per què els planetes del sistema solar orbiten en el mateix pla?

L'astrònom de l'observatori Fabra, Antonio Bernal, ens explica a Migdia a COPE Catalunya el per què passa això. Curiositats del nostre sistema Solar.