MEDIAMBIENT

Peixos contaminats, un problema cada cop més perillós

Investigadors del CSIC assenyalen que compleixen els valors límits recomanats per la UE.

00:00

Peixos contaminats, un problema cada cop més perillós

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

1 min lectura

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat més de 1300 exemplars de 58 espècies de peix i marisc de consum humà que estaven a la venda a mercats d'Espanya (Menorca, Mallorca, Eivissa, Alacant, Ametlla de Mar i L 'Ampolla), Itàlia (Gènova, Civitavecchia, Alguer) i França (Marsella).

El treball, publicat a la revista ‘Environmental Pollution’, sosté que de totes elles, els exemplars de 13 espècies sempre presentaven concentracions de mercuri per sota de les recomanades com a segures per la Unió Europea (UE). Entre elles hi ha la sardina, el seitó, el besuc, l'orada o el calamar.

El mercuri és un element tòxic que perjudica els ronyons, pulmons i el sistema cardiovascular i nerviós, sobretot en dones embarassades i població infantil. A causa de les seves propietats fisicoquímiques, es pot transportar a llargues distàncies i dipositar-se en ecosistemes aquàtics, on és absorbit per peixos i altres organismes. La majoria del mercuri que és ingerit per la població humana prové, precisament, del consum de peix i marisc.

Els resultats mostren que els exemplars de 13 de les 58 espècies analitzades sempre tenen nivells de mercuri per sota dels límits recomanats per la Unió Europea: sardina, seitó, mare de lluç, caramel (o gerret), besuc, orada, raors, moll de roca, serrà, escorball, salpa, llampuga i calamar.

Segons els autors, les autoritats sanitàries haurien de prestar especial atenció a les espècies de peix i marisc amb els nivells de mercuri més elevats i fer les recomanacions sanitàries preventives adequades, especialment per a les dones embarassades i els nens.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb l'investigador de l'Institut de diagnosi ambiental i estudis de l'aigua de CSIC bcn, Joan Grimalt (àudio).

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

05:00H | 24 OCT 2024 | BOLETÍN