CURIOSITATS

Quin és l'origen i història de la Loteria de Nadal?

El primer sorteig es va celebrar el 18 de desembre de 1812 i a l'origen va rebre el nom de «Loteria Moderna».

00:00

Quin és l'origen i història de la Loteria de Nadal?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats, molt nadalenques, escollides per avui:

-Quin és l'origen i història de la Loteria de Nadal?

El primer sorteig es va celebrar el 18 de desembre de 1812 i a l'origen va rebre el nom de «Loteria Moderna» per a diferenciar-la de la loteria Primitiva (creada el 1763).

No va ser fins a 1913 en el qual es van començar a utilitzar els bombos i les boles de fusta amb la numeració completa en cadascuna.

-Per què es diu ‘pessebre’ a la representació nadalenca del naixement de Jesús?

Pessebre és el menjador pels animals, com el bou o la mula, que es va utilitzar com a bressol el que li dona nom ja que «pessebre» prové del llatí ‘praes?pe’ i el seu significat original (i que també s'utilitza avui dia en el món de la ramaderia) és el de ‘recipient o calaix destinat al menjar dels animals’

-D'on sorgeix la tradició de muntar el naixement?

Nombroses són les fonts que assenyalen que li ho devem a Giovanni di Pietro (més conegut posteriorment com Sant Francesc d'Assís) qui l'any 1223 va voler realitzar una recreació del «Misteri del Naixement» (amb persones i animals reals) en una cova pròxima a la localitat de Greccio (en el centre d'Itàlia).

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.