El MiralL
El Mirall presenta la campanya 2025 de Mans Unides i la nova etapa de l’Hospitalitat de Lourdes
Hi intervenen Mireia Angerri, delegada de l’ONG a Barcelona, Francesc Comelles, laic missioner al Brasil, i Jaume Esteve, president de l’entitat mariana a la Província Eclesiàstica

Publicado el - Actualizado
5 min lectura
Ignasi Miranda / Montse Roset
El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 7 de febrer sobre la Campanya contra la Fam 2025 de Mans Unides, amb el lema “Compartir és la nostra major riquesa”, i sobre la nova etapa de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes a Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Mireia Angerri, presidenta delegada de l’ONG catòlica a Barcelona, Francesc Comelles, missioner laic al Brasil amb comunitats indígenes i projectes finançats des de Mans Unides, i Jaume Esteve, nou president de l’Hospitalitat de Lourdes a la Província Eclesiàstica. Francesc Comelles s’ha presentat com a “membre del Consell Indigenista Missioner, que porta la solidaritat de nord a sud i de sud a nord a través de Mans Unides”. Mireia Angerri ha destacat que l’ONG “està molt contenta per l’inici de la campanya número 66, després de la celebració pels 65 anys, amb el repte de compartir, perquè així podrem fer realitat l’economia de Francesc, que marca el Papa”.
El laic missioner català ha dit que “el Consell Indigenista Missioner és un organisme annex a la Conferència de Bisbes del Brasil, concebut com una pastoral per als indígenes des de l’Església catòlica, per les seves diferències davant la societat del país, un sector específic que té una manera concreta de relacionar-se”. Ha afegit que “el treball està en marxa des de fa 50 anys, amb un inici molt influït per Pere Casadàliga, un camí com a Església però també amb sentit crític en relació amb el que s’havia fet anteriorment”. Francesc Comelles ha recordat que “es tracta de donar protagonisme als mateixos indígenes, entenent que Mans Unides és de la mateixa xarxa, gràcies a un acompanyament solidari que fa moltes coses perquè ajuda a tenir cames per a les distàncies en el moviment a l’Amazònia, però també amb la sensibilització des d’aquí”. A més, ha comentat que “tot es fa amb un diàleg constant que fa que les persones de l’Amazònia se sentin abraçades”.
En un altre moment, Comelles ha explicat que va anar-se’n “al Brasil en una experiència de cooperació a través de la universitat, per tres mesos de projecte intentant millorar la fertilitat de la selva per facilitar el seu sistema, ja que en ser itinerant sovint es complicava”. El missioner ha assegurat també que ha descobert “una nova agricultura en què, per exemple, els indígenes parlen a les plantes i a la natura”. Ha revelat fins i tot que porta “21 anys” durant els quals no havia tornat. En aquesta línia, ha apuntat que “allà es treballa amb projectes d’un any o més, i ara es veu la perspectiva històrica de 50 anys durant els quals l’Església, per exemple, ha garantit el marc legal dels indígenes i, per tant, s’han evitat onades de fam”. Igualment ha conclòs que “la clau és que s’ha fomentat allò que es comparteix i no pas allò que s’acumula, per exemple els
somnis, els plors, els moments de treball i de plaer i tot”. També ha recordat que ”tots tenim molt per aprendre dels indígenes”.
Mireia Angerri, per la seva banda, ha reiterat “l’alegria de l’equip de Mans Unides pel testimoni de Francesc Comelles, conegut al brasil com a ‘Chiquinho’”. A banda de la celebració pels 65 anys, ha anunciat que “hi haurà dimarts vinent un sopar solidari al Restaurant Semproniana, amb Ada Parellada, i el mes vinent un concert a la Sala Luz de Gas”. Ha elogiat el lema, perquè “compartir és una eina és tan poderosa que és la gran arma per als nostres fills: dir-los que acumular no serveix per a res”.
Noves il·lusions hospitalàries
A la segona part del col·loqui, Jaume Esteve ha assegurat que “ajudar els qui ho necessiten, a partir del missatge de la Mare de Déu a Bernardette, a Lourdes, és el gran exemple i la clau per a l’Hospitalitat”. El president de l’entitat mariana ha recordat que “la paraula Hospitalitat té com a base acollir, escoltar i servir”. Esteve ha explicat que, “després de 8 anys amb la junta anterior, els estatuts obligaven a fer relleu, i es va convocar el procés de candidatures, però només se’n va presentar una, finalment elegida i ratificada pels bisbes de la Província Eclesiàstica i per l’assemblea general”.
El president de l’Hospitalitat de Lourdes a Barcelona ha comentat que “la inèrcia de l’entitat està molt clara, i no calen grans canvis, tot i que anem evolucionant, per exemple en els tipus de malalts”. Jaume Esteve ha emmarcat “el fet d’anar a Lourdes en un repàs a la història de la vida de cadascú, des d’aquella serenor que s’hi viu, que influeix en tothom”. Ha anunciat per a l’11 de febrer, dimarts vinent, “celebracions de les 18 delegacions al territori de la Província Eclesiàstica, amb el nucli a la catedral de Barcelona com a culminació d’un tridu: diumenge a Mataró, dilluns a Sant Andreu de Llavaneres i el mateix dimarts 11 a Barcelona”. Ha confirmat que l’Eucaristia de la seu barcelonina, dimarts 11 de febrer a les 19.15h, “serà presidida pel cardenal Joan Josep Omella”.
Reflexió i actualitat
Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la participació catalana en el Congrés Nacional de Vocacions, que se celebra del 7 al 9 de febrer a Madrid. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Et seguiré', un tema amb el qual el grup Worship.cat ambienta la celebració d'aquest diumenge V durant l'any, amb l'evangeli mostrant-nos Jesús a la barca i els deixebles que el segueixen: https://www.youtube.com/watch?v=VA4gmzPLKtc
Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: una nova etapa per al Campus Docent Sant Joan de Déu en integrar-se a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, un informe en què Càritas Barcelona constata que "viure en habitacions ha passat de ser una alternativa
transitòria a una solució permanent" i la celebració diumenge 2 de febrer de la festa de la Mare de Déu del Blau a Lleida. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).