EL MIRALL
El Mirall recorda la figura de Rosa Deulofeu i entra a la vida de la Institució Teresiana
Hi intervenen Mariano Santamaría, postulador diocesà de la Causa de Beatificació de qui va ser delegada de Joventut, i Xavier Toda, membre de l’obra fundada per Sant Pere Poveda
Barcelona - Publicado el - Actualizado
5 min lectura
El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 10 de gener sobre Rosa Deulofeu, delegada de Joventut de l’arxidiòcesi de Barcelona fins que va morir el 5 de gener de 2004, i sobre la Institució Teresiana, que celebra dissabte 11 de gener la cloenda de la seva aprovació canònica. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Mariano Santamaría, postulador diocesà de la Causa de Beatificació de la mateixa Rosa Deulofeu, i Xavier Toda, expresident i membre de l’Associació de Cooperadors de la Institució Teresiana (ACIT) al Llevant Nord (Catalunya, Aragó i les Balears). Mariano Santamaría ha destacat que Rosa Deulofeu “desenvolupa la seva vida parroquial a l’església de Sant Jaume del carrer Ferran de Barcelona i després s’educa en una escola on rep tota la formació”. En aquesta línia, ha afegit que “la seva vida és molt pròpia de la societat d’avui, amb una espiritualitat molt propera a l’evangeli de Crist, des de la contemplació i el silenci”.
Santamaría ha comentat també que Rosa Deulofeu “viu l’Església i se centra en la joventut”. Igualment ha dit que “viu l’espiritualitat en una família molt cristiana, cosa que marca”. Ha destacat, a més, que “és conscient que ha de fer moltes coses com a laica dedicada a la joventut i, després en ser elegida delegada de Joves, se centra en la manera de portar Crist als nois i noies del seu temps”. El postulador ha assegurat, en un altre moment, que Rosa Deulofeu “aplica a la seva vida la crida de Maria a fer allò que Crist digui”. Igualment ha afegit que “preparava intervencions però després tenia molt clar que volia passar el missatge pel cor, perquè sabia que no era el seu, sinó el del Senyor”. D’altra banda, el també germà marista ha comentat que “Rosa Deulofeu deixa un bon lloc de feina perquè va entendre, segons un testimoni, que la seva prioritat era viure allò que portava a dintre”. Mariano Santamaría ha subratllat com a molt rellevant “la participació de Rosa Deulofeu en el Concili Provincial Tarraconense, on intervé sobre els joves”.
De la vida de Rosa Deulofeu, el postulador ha explicat també que, “quan rep l’impacte del càncer que pateix, acata la voluntat de Déu amb la convicció que Jesús ens acompanya, cosa que mostra una clara opció de vida”. Igualment ha afegit que “el fet que aquests 21 anys s’hagi recordat la seva figura ja revela el seu exemple”. Finalment Mariano Santamaría ha assegurat que “l’Església no posa condecoracions, sinó que proposa models”, i ha reiterat la importància de “l’amor a l’Església que va tenir sempre Rosa Deulofeu”.
Una realitat eclesial diversa per a l’educació i la cultura
A la segona part del col·loqui, Xavier Toda ha dit que la Institució Teresiana “té diverses opcions de vida, la de les dones de disponibilitat plena i també altres, els membres d’ACIT, que són molts casats i casades, dintre de la mateixa realitat” fundada per Sant Pere Poveda. El també expresident d’ACIT a la zona de Llevant Nord ha explicat que l’obra “es basa en la idea d’unificar els conceptes de fe i cultura, en un moment en què el gran debat era sobre la separació dels dos àmbits, amb el naixement de la Institución Libre de Enseñanza, una proposta formativa laica davant la qual Sant Pere Poveda buscava l’itinerari formatiu catòlic com a gran alternativa”. Toda ha afegit que “es tractava de no negar-se als avenços científics i tecnològics, però des de l’opció catòlica i, a més, des d’una aposta per la promoció de la dona, amb la qual es podia arribar a la sensibilitat social del moment”.
En un altre moment, Xavier Toda ha explicat que “actualment la Institució Teresiana, a partir d’unes línies d’actuació decidides en l’última assemblea l’any passat, vol teixir xarxes de fraternitat al món: diversitat, inclusió, diàleg i igualtat, treballant en col·laboració amb altres entitats de dintre i fora de la mateixa institució”. Com a exemples, ha dit que “el Centre Passatge de Barcelona està treballant en xarxa amb Justícia i Pau, per viure la ‘Laudato Si’, i amb el centre cultural Plaza de la Concha de Còrdova organitzant conferències per zoom”, com també el fet que “el Centre Obert Eixample treballa amb el Casal Loiola i altres col·lectius de l’esquerra de l’Eixample en el projecte ‘Tu pots’, el centre Convivim per acollir migrants i altres”. Igualment ha presentat “el SOAF, servei d’orientació familiar, i el projecte ‘A Temps’, així com l’Escola Arrels, del barri del Congrés, i el centre Viarany”.
Finalment Toda ha anunciat “la propera obertura a Barcelona d’un nou local, a la cruïlla dels carrers Aragó i Calàbria, on s’ubicarà la seu del Centre Passatge”. Sobre la celebració de la cloenda del centenari de l’aprovació, ha dit que “es farà una conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, a càrrec d’Elisa Estévez, membre de la Institució Teresiana, teòloga i catedràtica de la Universitat Pontifícia de Comillas, tot dissabte 11 de gener a partir de les 17.30 hores”.
Reflexió i actualitat
Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la figura de Sant Ignasi de Loiola, amb motiu de la presentació, aquest dissabte a Montserrat, de l'Associació de Municipis del Camí Ignasià. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'Ja no soc esclau de la por', tema amb què el grup Worship.cat ens ambienta la celebració aquest diumenge del Baptisme del Senyor, des de la convicció que l'aigua del Baptisme ens allibera de la por i ens fa veritables fills de Déu: https://www.youtube.com/watch?v=hRy06dzrUfs
Igualment hem compartit uns breus apunts d'actualitat sobre aquestes notícies: una recepció del president del Parlament al Grup de Treball Estable de Religions amb motiu del seu 20è aniversari, la cessió d'una sèrie de gravats del
Museu de Lleida al Museu del Renaixement i una llista del diari 'The New York Times' que situa Montserrat com un dels 52 llocs imprescindibles per viatjar aquest 2025. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).