Primers Auxilis en l'ofegament

Com actuar davant d’un ofegament?

Les platges, piscines, rius,etc. són llocs on anem a esbargir-nos i passar-nos-ho bé, sobretot en mesos d 'estiu, per fugir de la calor

00:00

Com actuar davant d’un ofegament?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

3 min lectura

Les platges, piscines, rius,etc. són llocs on anem a esbargir-nos i passar-nos-ho bé, sobretot en mesos d’estiu, per fugir de la calor. Però cal gaudir-ne de forma segura, actitud que evitarà complicacions. No està de més recordar que l’ofegament és una de les deu primeres causes de mor. Segons aquest criteri, a Catalunya l’any 25 persones van morir ofegades a les platges catalanes l´any 2022, 4 més que el 2021

Els homes de més de 55 anys amb alguna patologia cardiovascular, són també un col·lectiu de risc, ja que poden patir una síncope, i si ocorre dins l’aigua, el risc d’ofec és imminent.

Una persona adulta pot ofegar-se en un o dos minuts com a màxim; un nen, en només trenta segons. Qualsevol distracció pot determinar la vida o la mort en aquests casos, per tant cal estar atents i no perdre de vista als més petits en cap moment.

L’ofegament d’un infant sol ocórrer de manera “silenciosa”, no solen demanar ajut i dediquen totes les seves energies en intentar sortir de l’aigua, movent els braços. Aquests moviments poden semblar un joc a la vista d’un adult; per això és tan important actuar ràpidament al mínim senyal d’alerta. Una millor vigilància evitaria la inmensa majoria de casos d’ofegament en nens.

Moltes piscines particulars i estanys, en parcs i jardins, representen també un perill potencial, ja que són prou profunds per a que un nen s’ofegui. De fet, sols calen 30 cm de profunditat per a que es pugui produir un ofec.

Existeixen diverses mesures per minimitzar els riscos d’ofec, però el més important és la vigilància i conèixer tècniques de primers auxilis per poder actuar amb rapidesa en cas de necessitat. Seguir aquestes deu mesures de sentit comú ens ajudarà a minimitzar els riscs i fer-hi front.

Decàleg de la prevenció en l’aigua

Com actuar davant d’un ofegament?

Si us trobeu davant d’una situació d’ofegament, caldrà que actueu de forma molt ràpida i mantenint al màxim la calma. El següent protocol us ajudarà a seguir la cadena de salvament:

Si veieu una persona en una situació d’ofec, cal demanar ajut ràpidament al personal socorrista o a persones del voltant. Si esteu sols, truqueu als serveis d’emergències 112.

Per a salvar una persona que està a l’aigua amb clars senyals d’ofegament, cal tenir ben present que hem de tenir la capacitació i entrenament per a rescatar-la i l’equip necessari. Si no, mentre intentem salvar-li la vida, ens podem ofegar i passar a ser víctimes. Una persona que s’està ofegant ens agafarà amb totes les seves forces, dificultant la nostra capacitat de nedar i de mantenir a la víctima i a nosaltres mateixos fora l’aigua.

Cal doncs anar a socórrer la víctima sent conscient de les nostres capacitats i sempre amb un flotador o similar per tal de tenir un punt de suport per a recolzar la persona.

Un cop a terra ferma, cal comprovar en quin estat es troba la persona. Respira? Té pols? Cal estimular-la verbalment i amb sacsejades per veure si reacciona.

Si la víctima no respon als nostres estímuls i no respira, ens trobem davant d’una aturada cardiorespiratòria i cal iniciar el protocol de RCP. L’objectiu de la RCP és mantenir els òrgans vitals oxigenats i així guanyar temps fins que arribin els serveis d’emergència.

Les platges i piscines requereixen vigilància per part d’un professional, que ha de tenir una titulació en salvament i socorrisme.

Programas

LO MÁS ESCUCHADO

Último boletín

03:00H | 16 NOV 2024 | BOLETÍN