CURIOSITATS

D'on prové l'expressió ‘No tota la muntanya és orenga’?

Ve des de fa molts segles enrere, pel fet que aquesta planta aromàtica era considerada en l'antiguitat com alguna cosa de gran utilitat.

00:00

D'on prové l'expressió ‘No tota la muntanya és orenga’?

Redacción digital

Madrid - Publicado el - Actualizado

2 min lectura

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats escollides per avui:

-D'on prové l'expressió ‘No tota la muntanya és orenga’?

La planta de l'orenga creix molt fàcilment per tota la conca mediterrània i habitual era veure camps immensos en els quals creixia. Aquesta facilitat per a accedir a ella és el que va fer que, amb el temps, s'utilitzés l'esment de la mateixa per a indicar que en aquesta vida no tot és fàcil d'aconseguir.

-Per què se'ns asseca la boca quan ens posem nerviosos?

El fet que se'ns ocorri és degut al moment de nerviosisme pel qual, algunes persones, passem en el moment d'estar i parlar enfront del públic (personalment, per molts anys que porti dedicant-me a la divulgació, en tots els esdeveniments en els quals he participat m'ha succeït) i el responsable directe de la sequedat bucal és el nostre cervell o, més ben dit, les àrees del mateix (frontals i hipocamp) que s'activen en moments d'estrès o ansietat, la qual cosa afecta directament les glàndula salivals

-Per què a una desgràcia de grans dimensions se'n diu hecatombe?

El terme ‘hecatombe’ prové del grec ‘hekatómbe’ i originalment no tenia a veure amb cap desastre natural, sinó amb una curiosa cerimònia en la qual se sacrificaven cent bous com a forma d'expiació de tots els mals.

Amb el pas del temps, al fet d'haver d'ofrenar als déus a aquest elevat nombre de bous va anar adquirint la connotació de catàstrofe.

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.

Programas

Último boletín

01:00H | 27 OCT 2024 | BOLETÍN