Experts reclamen un nou model agroalimentari sostenible al Congrés de Cultura Catalana a Lleida
La jornada ‘La cultura arrelada a la terra’ del Congrés de Cultura Catalana a Lleida ha reunit experts per debatre sostenibilitat, innovació i futur agroalimentari. Destaca la necessitat de repetnar el model actual amb enfocament en tecnologia, aigua i relleu generacional.

Jornada 'La cultura arrelada a la terra' en el marc del Congrés de Cultura Catalana celebrada a l'Espai Orfeó de Lleida
Lleida - Publicado el
2 min lectura
Lleida debat el futur agroalimentari: Sostenibilitat, tecnologia i paper de la dona rural
El Congrés de Cultura Catalana ha abordat aquest dissabte a Lleida un dels reptes clau del segle XXI: el model agroalimentari. Sota el títol ‘La cultura arrelada a la terra’, l’Espai Orfeó de la capital del Segrià ha reunit científics, antropòlegs, assessors tecnològics i professionals del sector per analitzar com garantir un sistema sostenible, innovador i just.
L’acte, emmarcat en la revisió de l’històric Congrés de 1975-1977, busca adaptar-se als nous temps, amb debats sobre crisi climàtica, gestió de l’aigua, economia circular i igualtat de gènere en l’àmbit rural.
Taula de debat: Aigua, excedents i relleu generacional
La primera taula, amb participants com Antoni Palau, Teresa Botargues i Marta Quintana, ha posat el focus en:
- La gestió de l’aigua: Com optimitzar-ne l’ús en l’agricultura davant de l’escassetat creixent.
- Valorització dels excedents: Transformar els residus agraris i ramaders en oportunitats econòmiques.
- Relleu generacional: Atreure joves al camp amb condicions laborals dignes i innovació.
“Cal polítiques a llarg termini que integrin sostenibilitat, tecnologia i economia”, han coincidit els experts. A més, s’ha reivindicat el paper estratègic de les dones rurals i la necessitat de recuperar la pagesia com a sector clau.
Segona sessió: Unió del sector agrari i lideratge pages
En el segon debat, amb Josep Ramon Sainz, Joan Gòdia i Víctor Falguera, s’ha destacat:
- La importància de la col·laboració entre agricultors, administracions i centres de recerca.
- El paper actiu dels pagesos en la definició de polítiques agroalimentàries.
- La necessitat d’un model que combini tradició i tecnologia, amb suport a la formació i digitalització.
Falguera ha insistit en que “el sector agrari ha de ser protagonista del seu futur, no un mer espectador”, mentre Gòdia ha subratllat el potencial de les cooperatives com a motor de canvi.
El Congrés de Cultura Catalana: Reptes compartits
Aquesta trobada forma part d’un procés més ampli que reuneix veus de tots els Països Catalans per:
- Actualitzar el llegat del Congrés dels anys 70.
- Generar nous lideratges en àmbits com la cultura, educació i medi ambient.
- Trobar solucions col·lectives a reptes com la crisi climàtica, diversitat social o preservació lingüística.
El proper debat se centrarà en comunicació i cultura, amb l’objectiu de construir ponts entre el món rural i urbà.
Cap a un agroalimentari just i innovador
Els experts han tancat la jornada amb un missatge clar: cal un canvi de model que:
- Prioritzi la sostenibilitat enfront de l’explotació intensiva.
- Inclogui les dones i joves com a agents clau.
- Aprofiti la tecnologia per millorar eficiència i rendibilitat.
El Congrés continuarà analitzant aquests reptes amb una visió transversal, vinculant cultura, economia i ecologia.