Unió de Pagesos alerta: es necessiten urgentment 45.000 treballadors per a la propera campanya de fruita
El sector agrari català necessitarà 45.000 treballadors aquest estiu, però només en té garantits 15.000. Unió de Pagesos exigeix mesures urgents, com l'aplicació del nou reglament d'estrangeria, per evitar pèrdues en la collita. La falta de mà d'obra és un problema recurrent.

Carol Aixut responsable temporers Unio de Pagesos
Lleida - Publicado el
2 min lectura
Crisi de mà d’obra amenaça la campanya fruitera del 2024
Unió de Pagesos ha alertat que la propera campanya agrària, que començarà al maig, necessitarà 45.000 treballadors, dels quals 30.000 seran per a feines al camp i 15.000 per a les cambres de fruita. No obstant això, de moment només es disposa de 15.000 treballadors garantits, cosa que posa en risc la collita si no es soluciona la manca urgent de personal.
El responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos, Jaume Gardeñes, ha explicat que la bona previsió de collita farà que la campanya catalana coincideixi amb la d’altres zones fructícoles d’Espanya, com Múrcia, Extremadura o Almeria, cosa que dificultarà encara més la contractació de temporers.
Temporalitat i manca d’atractiu laboral
La temporalitat de les feines agrícoles, que es concentren principalment als mesos d’estiu, fa que molts treballadors optin per altres sectors amb condicions més estables. Aquesta situació es repeteix any rere any, però el 2024 s’agreuja per l’augment de la demanda de mà d’obra.
Carol Aixut, responsable de Temporers del sindicat, ha advertit: "Si no ve la gent, no podrem collir la fruita. Ens falta personal i fa molts anys que ho reclamem". El període més crític serà entre finals de maig i juny, quan coincidiran les tasques d’aclarida dels arbres amb l’inici de la collita de fruita de pinyol.
Reclamacions urgents: reglament d’estrangeria i contractació temporal
Unió de Pagesos exigeix:
- Aplicació immediata del nou reglament d’estrangeria, perquè els pagesos puguin oferir permisos excepcionals a persones sense papers.
- Entrada en vigor de la reforma de l’Estatut dels Treballadors, que permetrà contractes temporals de fins a 120 dies (ja aprovada al Congrés però pendent d’implementació). Actualment, els agricultors estan obligats a fer contractes fixos discontinus, cosa que dificulta la gestió laboral.
Denúncia per "criminalització" del sector
El sindicat també ha denunciat l’excessiu nombre d’inspeccions laborals al camp, amb més de 500 controls el 2023, dels quals menys de l’1% van acabar en sancions. "Necessitem més comprensió i que no ens criminalitzin", ha afirmat Aixut.
A més, Gardeñes ha criticat que les inspeccions sancionin la maquinària antiga no homologada i ha demanat un sistema per regularitzar aquests equips, ja que molts pagesos no poden renovar-los per falta de recursos.